Bela krajina in Vinica

Dežela belih brez in reke Kolpe

 

Bela krajina je pokrajina v jugovzhodni Sloveniji in je večji del kraška pokrajina med Gorjanci, Kočevskim rogom ter reko Kolpo. Na jugu jo proti Hrvaški omejuje mejna reka Kolpa, poleg nje pa tečejo še Lahinja, Dobličica in Krupa. Razdeljena je na tri občine: Črnomelj, Metlika in Semič. Pokrajina je značilno kraška, prepoznavna po steljnikih in brezah. Poleg Gorjancev na severu ga objemata Kočevski rog na zahodu ter reka Kolpa na jugu in vzhodu. Na južnem delu te slovenske pokrajine pa se v občini Črnomelj ob mednarodnem mejnem prehodu s Hrvaško nahaja Vinica.

Nekaj krajevne zgodovine

 

Okolica Vinice je bila poseljena že v prazgodovini in bila kasneje del rimskega imperija. Slovani so naselili območje najverjetneje že po 7. stoletju, ko so nastale vasi z imeni rastlinskega izvora: Vinica, Drenovec in Hrast. Bližnje vasi Golek in Ogulin, kakor pričajo imena, pa so nastale za časa srednjeveške kolonizacije. Največji fevdalni posestniki na Vinici so bili gospodje Semeniči, ki so držali vas in trg vse do 1602, drobce posesti pa tudi še pozneje. Hiter razvoj Vinice je opazen v 15. stoletju, ko je bila postavljena kapela sv. Katarine, konec istega stoletja pa tudi grad Vinica. Trg Vinica je prvič omenjen leta 1500, njegov nastanek pa je rezultat postavitve tabora v času med 1478-1500, ki je okoliškemu prebivalstvu nudil varnost, saj je ravno poleg Vinice tekla ena izmed glavnih turških vpadnih poti.

Dežela belih brez in reke Kolpe

 

Izvor krajevnega imena se najverjetneje odseva v starejšem pomenu, povezanim z gojenjem trte in pridelavo vina, morda prvotno ‘vinska gorica, vinoroden kraj’, kar se ohranja npr. v poljščini winica ‘vinograd’.

V Vinici si lahko ogledate še:

Cerkev sv. Križa

Cerkev sv. Križa iz prve polovice 13. stoletja, ki pa je od leta 1268 sedež Župnije Vinica. V osnovi je gotska stavba iz začetka 16. stoletja in je bila v prvi polovici 18. stoletja prezidana v baročnem stilu.

Oton Župančič

Rojstna hiša Otona Župančiča v Vinici, ki je rojstni kraj slovenskega pesnika in prevajalca Otona Župančiča. V rojstni hiši je urejena Županičičeva spominska soba.

Žeželj

Vzpetina Žeželj, kjer je Marijina romarska cerkev, do katere vodi 14 kapel križevega pota.

Benetičev mlin

Edini še delujoči valjčni mlin na reki Kolpi, ki je del domačije Benetič.

Viniška republika

Spomenik posvečen Viniški republiki, ki so jo leta 1919 razglasili Viničani in okoličani. Republiko je že po treh dneh zadušilo orožništvo in vojska.
19SM-VAVČERJI-LOGOTIPI-PRIPRAVA-turizem-benetic
turizem-benetic-ministerstvo
turizem-benetic-podjetniski-skald
turizem-benetic-EU
Subvencija je bila pridobljena za Vavčer za digitalni marketing.

Naložbo – izdelavo spletne strani – sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.