Kjer krasen jez vabi vodo na svoji mlinski kolesi, ki se še vedno vrtita.

Imamo še edini delujoči valjčni mlin na Kolpi!

Benetičev mlin na Kolpi

Pravijo, da je Benetičev mlin na Kolpi nekaj posebnega. Ne le zaradi tega, ker je še nedolgo nazaj predstavljal nepogrešljivo orodje za pridobivanje moke, ki je nahranila številčne družine. Mlin na Kolpi je poseben tudi zato, ker predstavlja izjemno kuliso za vse željne vstopa v davne čase. Tukaj prejmete polno dozo miru, meditacije ob šumenju reke Kolpe in klopotanju mlinskih koles ter si naberete novih moči.

Mlin vedno doda tisti poseben čar, ko ga med sprehodom, plavanjem ali posedanjem na rečnem bregu, ujameš s pogledom. Ko bi lahko spregovoril, bi znal zaupati marsikatero mlinarjevo zgodbo. To območje je bilo v času protiturških obramb sicer izhodiščna točka, a je kasneje in še danes predstavljala obrobje države. Odmaknjenost od središča ima vedno svoje prednosti in slabosti. Ljudje so tukaj težje shajali skozi mesece, posebne dobrine so bile drage in daleč – a so se tkale tiste drugačne, posebne vezi. Kljub temu, da smo še vedno odmaknjeni od središča pa smo središče sami zase. Vsa ta čarobnost tega kraja poskrbi, da se človek, ki obišče naše kraje skozi nezavedno meditacijo, vrne k sebi, svojemu bitu. Zato ni nič čudnega, da se velikokrat zgodi, da kdo, ki je imel namen le prenočiti pri nas v kampu Benetič, ostane tukaj kar cel teden.

Narava pa je tem krajem poklonila reko Kolpo, ki je poskrbela, da so domačije ob njej lažje shajale. Tako je tudi na domačiji Benetič pred več kot 150 leti nastal mogočen rečni mlin, ki pa je še edini delujoči valjčni mlin na reki Kolpi. Lahko si ga ogledate tudi v živo, spoznate zanimive ohranjene predmete iz tistega časa in prisluhnete šumenju mlinskih koles. Včasih še vedno zmeljemo kakšno žito in pripravimo domači kruh s svežo moko.

Prvotni Benetičev rečni mlin na Kolpi je bil manjši, a so ga Vladimirjevi predniki povečali in obnovili. Krasi nekdanjo grajsko dolino in skupaj z gradom Vinica, ki se bohoti nad njim, tvori čarobno kuliso, ki prepriča vsakega popotnika.

 

Možen SKUPINSKI OGLED mlina po predhodnem dogovoru.

” Si želite ogledati še edini delujoči valjčni mlin na reki Kolpi in spoznati njegovo zgodbo? “
19SM-VAVČERJI-LOGOTIPI-PRIPRAVA-turizem-benetic
turizem-benetic-ministerstvo
turizem-benetic-podjetniski-skald
turizem-benetic-EU
Subvencija je bila pridobljena za Vavčer za digitalni marketing.

Naložbo – izdelavo spletne strani – sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.