Pri nas se lahko osvežite v najtoplejši slovenski reki! Kolpa vas pričakuje!

Kopališče pri Turizem Benetič

Kopališče ob Kolpi v kampu Benetič spada med ene najbolj urejenih in dostopnih naravnih kopališč v Sloveniji, kar dokazuje tudi število obiskovalcev iz vseh koncev Evrope. Ker je v tem delu tok reke nekoliko počasnejši, je kopališče primerno za otroke. Ob reki je urejen travnik, na katerem lahko počivate in se hladite pod senco obrečnih dreves. Tudi dostop v vodo je urejen na obeh straneh, prav tako pa smo postavili tudi lesen podest za lažji skok v vodo. 


V neposredni bližini je še naš bar ob Kolpi Letni vrt, igrala za otroke, urejena kabina za preoblačenje. Ta kabina pa je nekaj posebnega, saj je včasih služila kot mlinarjeva večnamenska uta. Z Vladimirjem sva kabino obnovila in zdaj znova služi namenu. Kopališče je tudi zelo všeč družinam z malimi otroki, saj lahko starša med sedenjem na terasi našega bara še vedno opazujeta otroke na igralih ali na kopališču, ki se drži terase.
Na kopališču nudimo tudi prostor za zaključene družbe. Vesela sva, da si naše kopališče in prostor pred Letnim vrtom zaželijo tudi mladoporočenci. Lahko postavite šotore ali pa si kako drugače prilagodite prostor. 

Kopališče je dovolj dolgo, da še vedno nudi dovolj zasebnosti, hkrati pa navdušuje z razgledom na sosednji grad Vinica, ki se dviguje na pečini.

Reka Kolpa

Reka Kolpa izvira v Gorskem kotarju in ko nadaljuje svojo pot proti Vinici, preide vmes iz nižjega in uravnanega terena v ozko dolino, vrezano v okoliško uravnano in zakraselo površje. Ko pa končno prispe do Vinice, se tukaj nekoliko razširi.

 

V preteklosti je bilo v neposredni bližini jezov na Kolpi veliko bolj živahno. V pogonu so bili številni rečni mlini in žage, nekaj ostankov ob reki pa lahko vidimo še danes. V kampu Benetič si lahko tako ogledate oboje, in žago in mlin. 

 

Območje reke Kolpe je del Nature 2000, Krajinskega parka Kolpa ter evropska destinacije odličnosti EDEN v Sloveniji.


Ob nizkih poletnih pretokih se Kolpa zlasti v Beli krajini ogreje do prijetnih kopalnih temperatur (prek 25 °C) in tudi v zgornjem toku do 24 °C. Višina Kolpe se ob poplavah lahko dvigne za več metrov, zaradi česar so bili nekdanji mlini ob reki zgrajeni v nadstropje. Tako je tudi naš Benetičev mlin zgrajen v nadstropje, ob njem pa so označeni vodostaji skozi zgodovino, ko je Kolpa nekoliko izraziteje poplavljala.

 

Reka Kolpa nudi obilo možnosti tudi za športne aktivnosti, kot so: plavanje, čolnarjenje, rafting, pohodništvo, ribištvo, vožnja s kanuji, kolesarjenje ob reki, plezanje, potapljanje, meditacijo in supanje.

Krajinski park Kolpa

Krajinski park Kolpa že od leta 1998 predstavlja območje ob mednarodni mejni reki Kolpi v občini Črnomelj od Starega trga vse do Fučkovcev. Sem spada tudi naš kamp Benetič v Vinici. Reka Kolpa, osrednja belokranjska odvodnica, teče po južnem in jugovzhodnem robu Bele krajine. Reka iz ozke doline preide v kanjon s strmimi in previsnimi stenami, na koncu pa se spremeni v leno nižinsko reko, ki se vije po široki ravnici. Čista voda z bogato ihtiofavno, naravno ohranjena struga, številne brzice in prodišča so le nekatere izmed številnih prednosti Krajinskega parka Kolpa kot turistične destinacije in življenjskega okolja.

 

Edinstvenost parka je značilna kulturna pokrajina, ki jo oblikujejo steljniki in obdelani vrtačasti oblikovani kraški svet. To območje ima ogromno naravovarstveno vrednost, prepoznana je tudi velika biotska pestrost. Je območje številnih naravnih vrednot državnega pomena in območje, kjer se nahajajo ogroženi habitatni tipi. Na tem območju domujejo številne ptice, kot so štorklje, sive čaplje in divje race. Poleg več kot 30 ribjih vrst v reki domujejo vidre in na rečnem bregu želva močvirska sklednica, ki je mimogrede edina domorodna slovenska želva. Vrnil pa se je tudi bober.

Osvežitev v prijetnih 21 stopinjah

Preveri temperaturo reke Kolpe!

Temperature reke Kolpe se razlikujejo. Naše kopališče se nahaja v spodnjem delu reke, kar pomeni, da je Kolpa v našem delu bistveno toplejša, kot v predelih Poljanske doline.

Trenutna temperatura Kolpe pri mlinu

Več podatkov o trenutnih temperaturah Kolpe pridobite na spletnem portalu
www.reka-kolpa.si

Masaža na jezu?

Da! In to povsem brezplačno!

19SM-VAVČERJI-LOGOTIPI-PRIPRAVA-turizem-benetic
turizem-benetic-ministerstvo
turizem-benetic-podjetniski-skald
turizem-benetic-EU
Subvencija je bila pridobljena za Vavčer za digitalni marketing.

Naložbo – izdelavo spletne strani – sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.